Çin’de Bulunan Ming Hanedanı Duvar Mezarı
Çin’in Hunan Eyaleti Kültürel Eserler ve Arkeoloji Enstitüsü’nün verdiği bilgiye göre, ülkenin iç kesimlerindeki eyalette arkeologlar Ming Hanedanlığı’na (1368-1644) tarihlenen ortak bir mezar keşfettiler.
Mezar, Lixian İlçesi, Nanhe köyünde bulundu.
İlçedeki Arkeolojik Araştırma ve Kültürel Eserleri Koruma Merkezi’nden Zhou Hua, “Geçen yıl, Lixian ilçesinin kuzeybatısındaki dağlık bölgede kültürel kalıntılar üzerinde bir araştırma yaptığımızda, bu mezarın varlığını buradan öğrendik. Köylülerle birlikte hemen koruma çalışmalarına başladık. Bu yıl şubat ayında enstitü de kadim mezarı kazmak için bize katıldı. Uzmanlar gönderdi” dedi.
Ortak mezarda üstleri kemerli iki mezar odası vardır. Enstitüden yardımcı araştırmacı Tan Yuanhui, mezarda çiçek tasvirli duvar resimleri bulunduğunu ve mezarın kuzey odasındaki bir nişte şans getirdiğine inanılan kelimelerle ilgili 16 karakter bulunduğunu söyledi.
Geçmiş hanedanlar döneminde mezarın yağmalanması nedeniyle kazı alanında tabut veya cenaze eseri bulunamamıştır. Zhou, “Ancak mezarın şekli ve boyutu ile mezarda bulunan duvar resimlerine bakılırsa, mezara gömülen insanların belirli bir ekonomik güce ve sosyal statüye sahip insanlar olması mümkündür.” dedi.
Duvar fotoğrafları olan mezarlara en çok kuzey Çin’de rastlanırken, bu mezarlara güney Çin’de nadiren rastlanır. Ming Hanedanlığından bir duvar mezarının keşfi, Lishui Nehri Havzasındaki duvar resmi mezarlarının boşluğunu doldurarak, Lixian İlçesinin kuzeybatısındaki dağlık bölgede ve ayrıca Lishui Nehri Havzasında sonraki arkeolojik araştırmalar için değerli ipuçları ve faydalı deneyim sağladı. Ming Hanedanı. deki halk adetleri ve ölü gömme adetlerinin incelenmesi için önemli arkeolojik malzeme sağlamıştır.
Arkeologlar, duvar mezarda 3 boyutlu tarama, veri toplama ve yerinde koruma çalışmalarını tamamladı.
Xinhua Haber Ajansı muhabirleri Changsha’dan bildiriyor.(XHTV)
korkuthaber.com.tr