Ekonomi

Egeli ihracatçı maden ruhsatı konusunda endişeli!

İZMİR (İGFA) –Ege Maden İhracatçıları Birliği, Bölgesel İstişare Toplantılarını granitin başkenti Bergama’da gerçekleştirdi.

İlk olarak Bergama’daki granit tesislerini ziyaret eden Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu’nun ardından “Madencilik Sektörü İstişare Toplantısı”nda Bergama madencileri ile bir toplantı gerçekleştirildi.

Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Alimoğlu, Bergama’nın tarihi ve kültürel varlıklarıyla Türkiye’nin 13’üncü, İzmir’in ise UNESCO Dünya Mirası’ndaki ilk kenti olduğunu ifade ederek, Bergama’nın tarihi özelliklerinin yanı sıra; değerli metal rezervleriyle öne çıktığını vurguladı. Alimoğlu, “Bergama 2022’de 21 milyon dolarlık doğal taş ihraç etti.”

MADEN LİSANS BAŞVURULARI HIZLANDIRILMALI

Toplumsal mutabakat ve bilinçle doğa ve madencilik arasındaki dengeyi kurarak ülkemizin yer altı cevherlerini servete dönüştürmeyi hedeflediklerini vurgulayan Lider Alimoğlu, “Çevreci ve teknoloji uygulamalarını aktif olarak kullanarak sürdürülebilir madenciliği gerçekleştirebiliriz. Bunun için tek ihtiyacımız olan ilgili Bakanlıklarımız ve Yerel Yönetimlerimiz, dernek ve odalarımız ile iletişim halinde olmamız. Madencilik ise aksine sıkı bir şekilde düzenlenir ve güçlü izin süreçlerinden geçer. ÇED Yönetmeliği’nde madencilik projeleri, işletilecek sahanın büyüklüğüne ve proje türüne göre Ek-1 ve Ek-2 olarak ikiye ayrılmaktadır. Her iki rapor da ilgili kurumlardan uzmanların katılımıyla sıkı bir kontrolden sonra oluşturulur. Bölge madencilerimiz 2018 yılından itibaren Ek-2 raporu şartlarını yerine getirmelerine rağmen Çevre İl Müdürlüğünün getirdiği zorunluluk nedeniyle Ek-1 raporu için Ankara’ya başvurmak zorunda kalmışlardır. Ayrıca bölgemizde bulunan doğal sit alanları nedeniyle Ek-1’e ilk kez ÇED sürecinde başvurulan 7 ruhsat olduğunu ve 2018 yılından bu yana kesinleşmeyen 7 ruhsat olduğunu, kapasite artırımı için başvurmuş ancak sonuç alamamış 3 lisanstır. Maden ruhsat başvuruları hızlandırılmalıdır” dedi.

Ege Maden İhracatçıları Birliği Genel Heyet Delegesi ve Bergama Granit Üreticileri Birliği Lideri Burak Ürper, insanlığın gelişmesinde madenlerin büyük payı olduğuna dikkat çekerek, Türkiye’de 90 çeşit madenden 70’inin çıkarıldığını kaydetti. , MTA verilerine göre maden rezervlerinde 132 ülke arasında 28. sırada yer alıyorlar.

Bergama’da perlit, demir, altın, kömür ve granit işletmeleri ile 35 granit işletmesi olduğuna işaret eden Ürper, “Bergama’daki granit işletmeleri bin 500 – 2 bin kişiye istihdam sağlarken, 35 milyon dolar ihracat yapılıyor” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu