Özhaseki: Depremzede sayısı hala çok yüksek
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlere atıfta bulunarak, 55 bin kişinin çadırlarda, 467 bin kişinin 312 konteyner kentte, 79 bin kişinin ise yurt, sosyal tesis ve otellerde kaldığını bildirdi.
Özhaseki, 22 Yerinde Dönüşüm Ofis Açılışı ve Emek Mahallesi Kentsel Dönüşüm Temel Atma Töreni’ne katılacağı Hatay’da Habertürk canlı yayınında gündem değerlendirmesi yaptı ve soruları yanıtladı.
Özhaseki, Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerin ardından evlerini terk etmek zorunda kalanların sayısına ilişkin şunları söyledi:
“‘Ben çadır istiyorum konteyner kente gideyim yoksa yurtlarda kalayım’ diye devlete başvuranların sayısı 1 milyon 903 bin. Çadır sayısı 55 bin civarında. En az kümelenme burada. Bir yandan yavaş yavaş oraya konteyner kentler yapılıyor. 312 konteyner kentte 467 bin kişi var. Yurtlarda, sosyal tesislerde ve otellerde kalan 79 bin kişi var. Güncel rakamlar bunlar.”
Şehirlerde devam eden enkaz kaldırma çalışmalarına ve bu operasyonlar sırasında oluşan aşırı toz şikayetlerine değinen Özhaseki, ağır hasarlı binaların yıkımlarının devam ettiğini, şehirlerde yıkım sürecinin yüzde 20-25 civarında olduğunu ve bu çalışmanın 2 yıl devam edeceğini bildirdi. -3 ay.
Özhaseki, daha önceki moloz kaldırma ve yıkım ihalelerinde “sahada ayrıştırılmış” dendiğini belirterek, “Asbest boruların olduğu bir ortamda bu tehlikeli bir durum. Kentte adeta zehir saçıyor. Şartnameleri değiştirip çöplüklere yapıp bir an önce oraya nakledin.Gerekirse bazı ilave değişikliklerle şartnameleri revize ederek çalışmaları hızlandırmaları için arkadaşlarımıza talimat verdik.” ifadesini kullandı.
180 bin deprem evinin ihalesinin yapıldığını ve inşaatların yüzde 90-95 civarında devam ettiğini anlatan Özhaseki, “Başlayanlar bir yılda bitecek. 319 bin konuta çıkaracağız” dedi. dedi.
Yerinde dönüşüm formülü de geliştirdiklerini belirten Özhaseki, “Yıkılan konutun zemininde sorun yoksa devlet olarak yerinde dönüşüme zemin hazırlayacağız. 100 metrekare konut için 500 bin lira ve 500 bin lira kredi.” söz konusu.
“Tehlike, hasarın yüzde 10-15’ini oluşturuyor”
ÖTV ve KDV zamlarını hatırlattıktan sonra değerlendirmesi sorulan Özhaseki, şunları söyledi:
“Artımı kimse seve seve savunamaz. Bu konuda olumlu bir cümle söyleyemez. Verdiğimiz zarar ortada. Mehmet Bey özellikle sunumunda KDV’ye yüzde 2 zam, ÖTV zammı, akaryakıt, mazot, Motorlu Taşıtlar Vergisi vs. fiyat artışı gibi bazı zamlardan bahsettiğinde bahsettiğimiz zararın yüzde 10-15’i sıkıntıyla karşılanıyor.”
“Bütün bütçelerimizi bu yöne çevireceğim”
“Hükümetimiz bunu nasıl karşılamayı planlıyor?” sorusu üzerine Özhaseki şunları söyledi:
“Burada herkes biraz daha tasarruf edecek ve elindeki imkanları bu yönde kullanacak. Hazine arazilerinin olduğu yerde Emlak Konut, Emlak Bankası, İller Bankası ve Milli Emlak var. Bir de şehrin olduğu genel müdürlük var. dönüşüm aslında bitti, bütün bütçelerini bu tarafa çevireceğim.
Genel müdür kuruyorum. O da bütün hazine yerlerini tarayacak, sonra planlayacak, değerlendirecek, satacak ve hatasız bu taraflara devredecek. Çünkü kamu hazinesinin büyüklüğü Batılı ülkelere göre çok yüksek. Oradaki hazine yerlerimizi bir an önce planlayıp, son şeklini verip ihtiyaç sahiplerine teslim ettiğimizde oradan gelen geliri de göndereceğiz.”
İstanbul’un depreme hazırlığı
Olası bir İstanbul depremiyle ilgili yapılabileceklerin hızlandırılması gerektiğini kaydeden Özhaseki, “Birkaç proje hazırladım. Önümüzdeki günlerde İstanbul’un depreme hazırlığı ile ilgili kabinede sunum yapacağım. Sonra gelip paylaşacağım. İstanbul’daki tüm paydaşlarla.” ifadesini kullandı.
İstanbul’da bakanlık olarak belirledikleri rezerv alanların olduğunu ifade eden Özhaseki, “Rezerv alanda en kısa sürede konut üretimine başlayacağız.” söz konusu.