Teknoloji

Geçen ay dünyada kimsenin fark etmediği acı bir felaket yaşandı

C3S’nin uydu gözlemlerine dayanan raporuna göre, Arktik’te deniz buzları uzun vadeli ortalamanın yüzde 8 altında seyrederken, Antarktika’da bu oran yüzde 26’ya ulaştı. Uzmanlar, deniz buzlarının azalmasının dünyanın ısınmasını hızlandıran en büyük etkenlerden biri olduğunu vurguluyor.

Copernicus İklim Değişikliği Servisi’nin Başkan Yardımcısı Samantha Burgess, “Daha sıcak bir dünyanın en büyük sonuçlarından biri deniz buzlarının erimesidir” dedi. Burgess, deniz buzlarının rekor seviyeye düşmesinin küresel ısınmanın en somut göstergelerinden biri olduğunu belirtti.

Deniz buzları, Güneş ışığını yansıtarak gezegenin soğumasına yardımcı oluyor. Ancak buzlar eridikçe, karanlık okyanus yüzeyi daha fazla Güneş ışığını emerek ısınmayı hızlandırıyor. Finlandiya Meteoroloji Enstitüsü’nden iklim bilimci Mika Rantanen, “Deniz buzlarının azalması, dünyanın daha hızlı ısınmasına neden oluyor” diyerek, bu durumun iklim değişikliğini daha da kötüleştirdiğini vurguladı.

Bilim insanları, Şubat ayı başında Arktik’te sıcaklıkların ortalamanın 20°C üzerine çıktığını ve bunun da deniz buzlarının normal büyümesini engellediğini açıkladı. Bu aşırı ısınma, buzların daha hızlı erimesine yol açarak rekor seviyelere ulaşmasına neden oldu.

Reading Üniversitesi’nden iklim bilimci Richard Allan, “Arktik bölgesi hızla ısınıyor ve bunu ancak sera gazı emisyonlarını hızla azaltarak durdurabiliriz” diyerek, küresel karbon salınımının derhal düşürülmesi gerektiğini belirtti.

2024 yılı, tarihin en sıcak yılı olarak kaydedilmişti. 2025 yılına girerken El Niño hava olayı da bu ısınmaya katkıda bulundu. Ancak, bilim insanları El Niño’nun zayıfladığını ve yerine daha serin bir hava olayı olan La Niña’nın geçtiğini duyurdu.

Buna rağmen, fosil yakıt kaynaklı sera gazı emisyonlarının dünya genelinde sıcaklıkları yüksek tutmaya devam ettiğini belirten uzmanlar, küresel deniz buzlarının önümüzdeki yıllarda daha da azalabileceği konusunda uyardı.

Deniz Buzlarının Kaybı Küresel İklim İçin Ne Anlama Geliyor?
Deniz buzlarının erimesi, yalnızca kutupları değil, küresel hava sistemlerini ve deniz seviyelerini de etkiliyor. Buz kaybı, sıcak hava dalgalarının, fırtınaların ve aşırı hava olaylarının daha sık görülmesine neden oluyor.

Uzmanlar, sera gazı salınımlarını hızla azaltmadığımız takdirde, Arktik bölgesinde yaz aylarında tamamen buzsuz bir dönem yaşanabileceğini söylüyor. Bu, gezegenin sıcaklığının daha da artmasına ve iklim felaketlerinin yaygınlaşmasına neden olabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu